Bereken van partner- en kinderalimentatie

Bij een echtscheiding hebben we vaak te maken met een grote ongelijkheid in inkomen. Dit komt vaak omdat één van beide niet fulltime werkt om voor de (kleine) kinderen te zorgen. Dit is erg belangrijk voor jonge opgroeiende kinderen. De keuze die hiervoor is gemaakt hebben vaak tot gevolg dat één van beide niet de mogelijkheid heeft gehad (of genomen) om carrière te maken. Hierdoor kan de partner met het lage(re) inkomen niet in eigen levensonderhoud voorzien. De andere partner heeft dan de plicht om “bij te springen”, ofwel het betalen van partneralimentatie.

 

De duur van de partneralimentatie is afhankelijk van de duur van het huwelijk óf dat er wel/geen kinderen zijn. Als er kinderen zijn óf als het huwelijk langer heeft geduurd dan 5 jaar, is er een termijn van maximaal 12 jaar. Heeft het huwelijk korter dan 5 jaar geduurd én er is geen sprake van kinderen, dan is de partneralimentatie zolang als het huwelijk heeft geduurd.

Ook kunnen we te maken hebben met kinderalimentatie. Rechters gaan vaak uit van het inkomen ten tijde van het huwelijk. Dat is eigenlijk best vreemd want de kosten moeten worden betaald vanuit de nieuwe situatie. Ook worden de kosten van de kinderen o.b.v. een tabel van het NIBUD bepaald. Dit gebeurt dan o.b.v. gemiddelden. We geven er de voorkeur aan om maatwerk te leveren en de mensen zelf te vragen wát de kosten van hun kind(eren) is/zijn.  Daarna kijken we naar de inkomens die ná de scheiding van toepassing zijn.

Er wordt eerst gekeken naar de kinderalimentatie en als er dan nog ruimte over is (draagkracht noemen ze dat) wordt de eventuele partneralimentatie berekend.

Afspraak maken

Met het versturen van dit formulier geef je toestemming aan ons om via deze gegevens contact met je te zoeken. Wil je weten hoe wij met jouw ingevulde gegevens omgaan, lees hier onze privacyverklaring
Open chat